Новини

Логистичните центрове в Европа стимулирани от търговията онлайн14.03.2016
Логистичните центрове в Европа стимулирани от търговията онлайн

     Бързото развитие на онлайн търговците води до промени на пазара на складови площи в Европа, сред които са и сливането на логистични оператори, по-големи складове и по-мащабни инвестиционни сделки.

     Средногодишен ръст от 15% бележат B2C продажбите (директно от бизнес към клиент) според доклад на CBRE-международна консултантска компания. Според скорошни прогнози през 2016г. продажбите в Европа ще достигнат 500 млрд.евро, а през 2017г. – над 600 млрд.евро. Огромните мащаби, до които достига интернет търговията, неизменно водят до промяна на ролята й не само като клиент на пазара на складови площи, но и като основен двигател за промяна на облика на този имотен сегмент.

     Засега България не може да предложи големи складови обеми, нужни на този тип търговци, затова тази тенденция все още не е валидна за страната. Друга причина е, че централните европейски държави са на кръстопът, докато ние сме по-скоро крайна дестинация. Въпреки това на България се гледа като на бъдещ регионален хъб за онлайн търговия. Директорът на агенционните услуги в MBL – Христо Асенов допълва „Отличителен пример в това отношение са H&M, които избраха България за построяването на логистичен хъб за региона”. Според различни доклади 28% от потребителите в България пазаруват онлайн, а в Европа – 63%. В този смисъл, казва Асенов, е неизбежно броят на потребителите и обемът на онлайн търговията да расте и тук, а куриерите и 3PL операторите (от англ. Third party logistics) да разширяват дейността си в България.

     Досегашната логистична организация определено може да бъде променена от ръста на онлайн търговията. Поръчките са по-малки по стойност, но потребителите купуват повече стоки. Това покачва относителния дял на разходите на логистични и транспортни услуги, което от своя страна води до сливане на логистичните оператори, за да оптимизират разходите си. Такива примери са сливанята между превозвачите FedEx и TNT, XPO и ND Logistics, DSV и UTi и др.

Направете запитване